Et gymnasieliv og en sport på eliteplan: “Når det ikke går godt i skolen, bruger jeg sporten som frirum”

Noah Hoffmann er i fuld gang med sin gymnasielle uddannelse, samtidig dyrker han Mountainbike-Orienteringsløb på eliteplan, som kræver enormt meget tid. Selvom sporten er tidskrævende, er den største motivation til at forsætte, at mærke hvordan han bliver bedre og bedre, samt få sig en pause fra det pressede skole- og ungdomsliv.

Af Hannah Mørkøre, studerende på DMJX

Hver dag efter skole bruger Noah mange timer i den nærliggende skov på at træne. Billede: Hannah Mørkøre

Eftermiddagslyset skinner ind ad vinduet på det minimalistiske drengeværelse. Her er kun det nødvendige; en dobbeltseng, et støvet tv-bord og et spejl på væggen, hvor to små polaridbilleder hænger i spejlkanten og genskaber minderne fra en festlig aften med vennerne i en parcel-garage. Ved siden af billederne hænger en guldmedalje i blå og hvid snor. Noah har mange medaljer, men det er ikke et tilfælde, at det er lige netop denne, som hænger fremme. Medaljen er fra junioreuropæisk mesterskab og et bevis på, at dette ikke bare en hobby men elitesport.

Hvad er Mountain Bike-orienteringsløb?
·  MTBO er orienteringsløb på mountainbike
·  Sporten indeholder både fart og action, men kræver også at udøveren holder hovedet koldt for at kunne navigere i kortet.
·  MTBO er en nichesport i Danmark. Under 1000 mennesker udøver sporten herhjemme.
·  Sporten meget udbredt i Finland, Tjekkiet og Rusland.
Kilde: MTBX.dk

På ugentlig basis, bruger Noah omkring 20 timer på sin sport. ”Men det har også været lavsæson for konkurrencer og derfor er det gået meget stille for sig”, siger Noah, med et optimistisk smil og optimisme har Noah meget af, især når det kommer til tid. For udover at bruge mange timer på sin sport, går Noah også i 3.g på Aalborghus Gymnasium, og det i sig selv er bestemt også tidskrævende. ”Jeg har en Team Danmark og går i en idrætsklasse, så skolen er rigtig god til at tage højde for vores sport, når det kommer til lektier og afleveringer.” 

En Team Danmark Ordning
Ordningen tilbydes på udvalgte gymnasier og gør det bl.a. muligt at forlænge uddannelsesforløbet med et år, modtage supplerende undervisning ved sportsrelateret fravær, fleksible muligheder ved morgentræning, fleksible afleveringsfrister og særlig vejledning ved lokale Team Danmark-koordinatorer.
Kilde: teamdanmark.dk (https://www.teamdanmark.dk/nyheder/2020/september/team-danmark-ordning-paa-ungdomsuddannelser-skaber-balance-mellem-eliteidraet-og-uddannelse)

Det er heller ikke et tilfælde, at Noah endte på Aalborghus Gymnasium, for han kunne som de fleste andre unge i Hobro, have valgt Mariagerfjord Gymnasium og sparet sig selv for to times transport, hver dag. Dog kunne Mariagerfjord ikke tilbyde Noah en Team Danmark, og det ville han have, for Noah var ikke klar til at opgive sin sport for skole og fester.

I starten af oktober, skal Noah til junior-EM i Portugal og dyste i de fire discipliner inde for sportsgrenen: sprint, mellem distance, lang distance og stafet. Når han træner op til store konkurrencer, lægger han endnu mere tid i træningen, og kan bruge omkring 40 timer om ugen på det.

 ”Jeg kan godt føle, at jeg ofrer meget tid på min sport, men jeg prioriterer også forskelligt i perioder; når jeg træner meget, går det ud over skolen og det sociale, så det prøver jeg at opveje til tider, ved at skrue ned for træningen.”

Med en træningstid tilsvarende et fuldtidsjob og sit fuldtidsstudie, er Noah godt beskæftiget i sin hverdag, men han er bevidst om dette, for han ved, der også skal være plads til at pleje venskaberne og give en hjælpende hånd derhjemme. Hjælpen i hjemmet er gengældt; Noahs far dyrker også Mountainbike orienteringsløb, så han både forstår og støtter Noah i hans sport.

”Det var min far der introducerede mig til sporten. Han plejede egentlig at løbe orienteringsløb, men jeg er ikke så glad for at løbe, og så fandt vi ud af, at man også kunne dyrke sporten på cykel”.

Noah viser et lille skur frem, som ligger i forlængelse af den moderne garage, i det nybyggede parcelhus. Små ti kvadratmeter afgrænset af sortmalede træplanker; et ydmygt sted, en hyggelig hule til Noah og hans fars cykler, en svimlende værdi pantsat i dæk og jern. ”Det er en dyr sport, hvis du skal have det rigtige udstyr, og det skal man jo gerne på eliteplan”, siger Noah, mens han låser døren til skuret efter sig. 

Septembervinden hvirvler sig gennem carporten. Det trækker op til en ny årstid. Årstiden indikerer også at gymnasietiden snart går på held. Om et halvt år bliver Noah student og en helt ny frihed og fritid ligger i vente, når skolen er afsluttet og sabbatåret begynder.

”Jeg elsker denne her sport og at bruge så meget tid på den, men jeg kommer ikke til at bruge mere tid på den i mit sabbatår. Jeg tror faktisk, at jeg tager mig en pause. Det er der mange, som stiller spørgsmålstegn til, for de tænker jo, at det netop er i mit sabbatår, at jeg kan dyrke sporten endnu mere.”

Noah smiler, imens han fortæller om folks undren over for hans overvejelser. Han forstår dem egentlig godt, men Noah har andre planer. Han og tre gode venner, fra gymnasieklassen, går med drømmen om at købe og istandsætte en autocamper og køre sammen ud i verden til næste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *