At risikere ensomheden for drømmestudiet

At flytte alene til en ny by kan virke skræmmende. Frygten for ensomhed kan fylde meget, og om hvor vidt man er i stand til at stable et netværk på benene.

Af Hannah Maria Mørkøre, studerende på DMJX

19-årige Signe søgte direkte ind på Journalistuddannelsen efter gymnasiet.

Signe Holm Gru tog i en alder af 19 år valget om at flytte til Århus, efter hun blev optaget på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. I den forbindelse har Signe delt hendes tanker, før og efter hun flyttede til studiebyen, Århus, uden noget netværk.

De trygge rammer på den nordjyske hjemstavn.

Opvæksten udfoldede sig i den lille by Bindslev, i det nordlige Vendsyssel, med mor, far og tre ældre søskende. Det, at flytte hjemmefra for første gang og til en storby, var også et stort mål for Signe.

”Jeg trængte til nye udfordringer, både fagligt og privat, så som at flytte til en ny by. Jeg har boet sammen med mine forældre hele livet, og jeg vidste at der skulle ske noget nyt.”

Faktisk var det at flytte til Århus vigtigere, end hvilken uddannelse det blev. Men en uddannelse ville Signe ind på, og derfor havde hun også søgt ind på blandt andet medievidenskab og kommunikation. 

Et afsluttet kapitel i Hjørring, et nyt i Århus

Signe færdiggjorde i sommers sin studentereksamen på Hjørring Gymnasium. I slutspurten af sin gymnasietid valgte Signe at deltage i Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles optagelsesprøve. Da fejringen af studenterhuen lakkede mod ende, meldte Journalisthøjskolen ud, at Signe var blevet optaget i Århus. Signe fortæller, at hun på dette tidspunkt havde et meget begrænset netværk i Århus. 

”De fleste af mine venner er jævnaldrende og derfor også lige blevet studenter, så de tager et sabbatår og bliver boende hjemme.”

Undtagelsen blev studiestart frem for reglen, for ingen af vennerne havde søgt studie.

Det var dog stadig en glædelig nyhed om pladsen på drømmestudiet, men præmissen var at flytte små 200 kilometer væk hjemmefra.

”Jeg har da haft mange tanker om at flytte allerede nu og selvfølgelig også starte studie. Frygten for ikke at få nogle venner, blive ensom, at bo alene, om man kommer til at føle sig tryg.”

Når alle de andre ikke gør som én selv

Signes overvejelser om at tage et sabbatår var ikke store, men hun blev dog påvirket af alle vennernes valg om at blive i Nordjylland

”Jeg synes, jeg havde det fint derhjemme. Og så kan det faktisk godt være lidt svært at smutte fra det hele, fordi man også lidt selv står med ansvaret for at være den der smuttede. ” 

Signe Holm Gru, studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Især det med at komme hjem fra skole om eftermiddagen og ikke have nogen at række ud til, frygtede Signe. Dog var dette ikke nok til at stoppe hende fra at flytte og starte studie. 

Lejligheden i Århus C blev underskrevet, og i sensommeren flyttede Signe ind i sin etværelses lejlighed.

Målet om

Håbet om at skabe sig et netværk i Århus, gennem studiet, fylder stadig meget hos Signe.

”Jeg tror ikke, jeg var flyttet, hvis jeg ikke havde en uddannelse at starte på. Jeg synes, det virkede for usikkert at stable et netværk på benene, hvis jeg havde fået en standby plads eller et job.”

Dog er hun helt sikker på, at venskaberne nok skal opstå i det nye studieliv, såvel som det har gjort tidligere på efterskolen og i gymnasiet.

”Jeg føler der er en eller anden garanti for at få venner, når man er på et studie, eller det er der selvfølgelig ikke, men en større chance.”

One thought on “At risikere ensomheden for drømmestudiet

  1. Fint fokuseret på det at flytte til en ny by. Det er rigtig godt, og du lader kilden komme til orde med både det gode og det vanskelige ved at flytte. Vær lidt mere omhyggelig med komma og Aarhus/Århus. Ellers meget velskrevet artikel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *